Packning i Pernå

Tre gubbar packar bilen full med utrustning och kör norrut. Målet är Suomutunturi där FM i alpina grenar för Masters-åkare skall gå av stapeln.

Kaffepaus på vägen

Efter en matpaus på en Kinarestaurang i Kuusamo kommer de fram till hotellet som också uppehålls av kineser. Vissa kommunikations-problem uppträder.

Hotellrummet har en fantastisk vy över skidanläggningen

Mastersåkarna är en grupp med stark sammanhållning. Också de som är betydligt snabbare behandlar de långsammare åkarna som jämbördiga.

I dessa långa och isiga pister blir tidsdifferenserna enorma. En del har tränat här och i alperna medan andra hållit till i de korta backarna i södra Finland. De ovana blir förskräckta under den första träningen i super-G. Farten är halsbrytande. Men efter några åk känns det bättre. Följande dag då själva tävlingen går av stapeln återkommer skräcken och resultatet blir svagt. För endel.

Spänning inför SG-träning. Foto: Rafu
Rafu svalkar sig.

Jerker är överlägsen i alla grenar. I super-G får pensionärens rumskamrater, Rafu och Kricke, bestiga pallen på var sin sida om segraren Jerker.

I storslalom och slalom misslyckas Rafu, bl.a. för att en testskida han prövar lossnar, och lämnar så utrymme för pensionären på bronspallen. Jari Mäkinen är här för snabb, trots att han har besegrats tidigare i vinter.

Under hela veckoslutet råder terassväder och efter dagens värv är det skönt att förfriska sig. Bastun är också oumbärlig.

Efter tävlingarna råder karnevalstämning. Här tar sig Lahtisflickorna en åktur efter bastun.

Till slut blir det galamiddag med prisutdelning. Åkarna har betalat en klumpsumma där inkvartering, liftbiljett och galamiddag ingår.

Trion får sällskap av Rekku som hör till de finskspråkiga åkare som gärna byter till svenska om sällskapet i övrigt är svenskatalande. Han berättar intressanta anekdoter om sin bakgrund bl.a. som olympiaseglare och segrare, och som alpin skidåkare.

Följande morgon tar gubbarna farväl av rummet, hotellet och backarna samt åker söderut. Eftersom pensionären inte kunde motstå ett erbjudande av Sami Uotila på ett par nya Nordica slalomskidor får hans gamla uttjänta Atomic inte rum i skidboxen som innehåller 8 par skidor sedan tidigare, utan de får åka hem i Attes släpkärra.

För övrigt fungerade de nya skidorna utmärkt i den avslutande SuP-tävlingen utan FM-status, där han nästan tänkte klå Rafu, som ändå var så mycket snabbare i det andra åket att han passerade. Tredjeplats igen alltså, efter Jari och Rafu.

På hemvägen leder Googlemaps sällskapet på villovägar, men till slut kommer de till Jyväskylä där Rafu tar bussen hem till Åbo medan de två andra fortsätter till Pernå där Kricke bor och pensionären har sin bil. Han är hemma på kvällen, trött och sliten i hela kroppen.

Det har blivit vår, ja nästan sommar, i södra Finland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: