Skepparen börjar åldras också han. Mindre och större krämpor vittnar om förgängligheten. Det börjar bli tid att fundera på förvaltningen av de världsliga tingen. Vad göra med önskebåten när krafterna tryter?

Midsommarafton firas med andra äldre släktingar i stan medan ungdomen festar loss på landet. Ganska skönt och lugnt egentligen. När det sen har lugnat ned sig på släktholmen åker han dit för att finna ro. Efter en natt med några timmar sömn dristar han sig t.o.m. att ta en roddtur av och an till närmsta butik.

En sträcka på dryga 8 km i gassande sol. En glass svalkar skönt!

Segelbåten är gammal, men ändå över 10 år yngre än skepparen. Skepparen är till åren kommen. Båda skall de så småningom skatta åt förgängelsen som fördröjs via större och mindre reparationer. Tills det inte lönar sig att reparera längre.

Båtens liv kunde, tänker skepparen, kanske förlängas om han lämnade över den till en yngre, entusiastisk träbåtsfantast.

Vikingaskeppet, å andra sidan, fick brinna med hövdingen när hans tid var till ända. Men nu är skepparen inte någon hövding och Freja, trots sitt stolta namn, inget vikingaskepp.

Skepparen, som endast är kust- och skärgårds- sådan, täljer namn i en gammal latta och fyller med tjära. De skall visa platsen för vederbörandes handdukar i bastun. Freja syftar inte här till båten utan till ett kusinbarn som råkar ha samma namn.

Heta sommardagar. Något är på gång. Dinosaurierna är utdöda och ersatta med andra djur. Så skall väl också homo sapiens utplånas från jordens yta och följas av andra existenser. Det är väl inte mer än rätt. Vissa tecken tyder på att den tiden är nära förestående.

Båten har följt människorasen väldigt länge. Hjälpt den att förflytta sig över mindre och större vattendrag. Och att transportera mera eller mindre viktigt gods mellan kontinenterna.

En man kan fästa sig vid sin båt och låta den ersätta relationer till andra människor som ofta är mera komplicerade. Men som gäller alla relationer måste man vara beredd att skiljas om så krävs.

Så funderar skepparen i högsommarvärmen.

Men på morgonen ror han ut till båten, kokar kaffe och läser morgontidningen. Där trivs han och skall nog snart segla igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: