En utflykt med mellandotter, man och hund till Stora Halsö. Mulet och duggregn först vid motorgång mot vinden den inre vägen. Lunch och kaffe ombord, seglatsen tillbaka den yttre vägen i medvind gick fint, vi seglade bl.a. förbi en plastbåt. I hemhamnen tyckte herrskapet att turen varit onödigt kort..

Däremellan måste skogens bär och svampar plockas. Blåbär finns det nu så mycket av att det känns som om de aldrig tog slut.

Det finns effektivare sätt att plocka, men jag behärskar inte tekniken. Ämbarvis plockar proffsen medan jag fyller min mugg. Hur skulle det vara om varje finländare plockade 1 liter? Eller två. Hur mycket skulle det krävas för att få skogarna tömda? Är det nödvändigt att anlita thailändare för att få skörden bärgad? Det känns ändå som om 90% blev kvar i skogen.

Då är det mindre tröstlöst att plocka svamp. Det kräver intellektuell insats. Man måste veta var man skall söka och anstränga ögonen för att få syn på rackarna. I synnerhet trattkantareller är ena jäklar att gömma sig.

Trots ett otal genomlästa böcker skrivna av filosofer, psykologer, terapeuter och gurun känns det som om livets gåta förblev olöst. Det är lätt att hålla med men svårt att tillämpa. Lättja och ohejdad vana torde vara orsaken. Svårigheter förknippade med att bryta inrotade mönster. Rädsla för inte agera enligt vad medmänniskor förväntar sig. Vilket de sällan gör.

Otålighet. Förknippat med fördelar och nackdelar. Saker blir gjorda men också sådana som kunde ha blivit ogjorda.

Ibland kan man invaggas i föreställningen att man har rätt. Inget kan vara mera fel. Alla åsikter är blott en aspekt av sanningen som sällan är absolut. Därför är det fruktlöst att stå fast vid sin version av det rätta. Samtidigt är det förkastligt att ta till sig andras föreställningar utan att utsätta dem för kritisk granskning. Det enda man kan vara förvissad om är att ingenting är säkert.

Navigare necesse est..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: