Ulle anländer på kvällen och när jag antyder att jag inte ätit tar han mig till HSF på mat. Stället är tomt på folk och musiken är hemsk, men maten ätbar. Vi sitter sedan en stund och språkar ombord innan vi går till kojs.

Följande dag åker vi ut på Hangö östra. Det är soligt och klart en stund innan det börjar regna.

Ulle tar fram sin nya regnstass och konstaterar att den fyller sin funktion.

6:an MayBe VI seglar förbi. Nästa båt som passerar tror sig veta att 6:an är Tapio Lehtinens.

Vinden mojnar och vi startar motorn. Vi kommer på nytt ifatt 6:an som inte använder (har?) motor. De väljer Olympiafaret medan vi kör en rutt som Navionics valt. I smala sund och trånga passager. Sakta, sakta tills vi når Gölisnäs, ett nytt ställe för oss söder om Barösund. Det ser välfyllt ut och vi stävar igen innerst mot land. Där finns alltid rum.

Vi tillreder mat, äter och diskar innan vi bekantar oss med stället. Det är kommunalt (Uudenmaan virkistysalueyhdistys) och sköts av medlemmarna i Hyvinkään Pursiseura. Trötta efter dagens värv går vi tidigt att lägga oss och sover gott.

Morgonmålet intas ombord.

Ulle leder oss ut genom ännu smalare passager än dagen innan, men till slut kommer vi ut nordväst om Bågaskär och kan hissa seglen i den tilltagande sydvästliga vinden.

Vi seglar ut på Barösundsfjärden och efter Fjärdgrund får vi plattläns. Då genuan inte kan besluta sig på vilken sida den vill vara rullar vi in den. Farten bara ökar trots det och 8 knop överskrids. Det blir en våghalsig färd mot faret till Kantvik. I lä under Svinö tar vi ned storseglet och kör med motor till Hemvikshamnen. Vissa problem att lägga till vid den plats Johan anvisat uppstår. När vi förtöjt börjar regnet ösa ned.

Freja är tillbaka efter två år på äventyr i Bottniska viken. Visst är det skönt att ha henne i närheten igen, men de överfulla hamnarna och den livliga trafiken på Skärgårdshavet och Finska viken får mig att med vemod minnas seglatserna norröver då det kunde gå dagar utan att möta någon annan seglare och då vi ofta fick ligga för oss själva i besökshamnarna.

Och Höga Kusten har jag fortfarande inte nått..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: