Vi bilar till Kokkola, Eva och jag, mot alla principer, under förutsättning att vi fyller bilen med båtprylar på hemvägen. Provianterar i jätteprisma i Karlebys utkanter.

Freja finns kvar, men luktar unket. Vi stuvar och går att äta på GSF:s paviljong. Jag tar sniglar med vitlök och auraost, Eva en stor portion fish and chips som jag får dela med henne. Lokalt Jake Town öl (made in Nystad)

Vädret varierar men sol kan skönjas i nedgående.

Lage Sundfors’ båt är sjösatt sedan senast. Den är bebodd. På morgonen kommer mästaren själv på besök, vi får veta att vi kan få nycklarna till dusch och toalett av dem. En trevlig bekantskap.

Morgonlänken får gå till K-affären där disk- och sanitetsmedel inhandlas. Medan Eva utför sin morgontoalett rengör jag kölsvinet med Domestos i hopp om att lukten skall försvinna. Det känns lite fräschare…

Vi gör oss klara för avfärd och kastar så småningom loss. Jag har låtit Navionics göra en rutt till Tankar. Vi följer den till dess vi kör på grund. Rutten går över ett ställe med 1,2 m:s djup. Vi kommer loss för egen maskin och återgår till huvudfarleden. Sent omsider kommer vi fram till Tankar i regn.

Vädret är inte det bästa; regn och dimma. Mottagningen är dock trevlig, kollegan Kristiina med familj och vänner möter oss på bryggan och besöker Freja.

Vi äter laxssoppa på det lokala cafe’et som är fyllt då turbåten är i hamn.

Vi hinner gå på rundvandring mellan regnskurarna.

Ett litet kapell.

Fyren, som lär vara Finlands ljusstarkaste, lockar till sig fåglar som tyvärr ofta möter döden då de bländas av ljuset. Förr utgjorde de döda fåglarna vid fyrens fot ett viktigt näringstillskott åt fyrpersonalen.

Man kan övernatta på ön, bl.a. i denna lilla stuga med en gammaldags rörradio på bordet.

Som omväxling till det bekanta Skärgårdshavet är det skojigt att utforska den steniga skärgården på den finska sidan av Kvarken.

2 svar till “Kokkola – Tankar”

  1. Hoppas att ni hade en trygg hemfärd! På båten Jenny var det ganska svalt då vi for tillbaka.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: