Vilken natt! Vinden ökar igen och jag har körtur kl. 20-22. Men innan byte uppdagas att inga navigationsinstrument fungerar. Ville och Jussi försöker fixa medan jag får fortsätta att styra. Klockan 23 meddelar jag att jag inte orkar mera och Jussi tar så småningom över. Ville får snart ordning på det mesta av elektroniken och jag kan gå till vila. De låter mig sova länge, och när jag kommer upp vid 4-tiden passerar vi just Lizard´s Point och har således officiellt korsat Atlanten. Jussi är lyrisk och vi sitter en stund och betraktar den legendariska fyrens blinkande. Jag får fortsätta att styra i ännu svåra, men gradvis lättare förhållanden tills Ville tar över vid 6-tiden.

IMG_0916

Detta är inte Lizard´s Point utan Eddystone Rocks som vi passerar några timmar senare när det ljusnat.

IMG_0922

Vi anlöper Plymouth ca kl. 12, får söka gästplatser en stund, jag frågar en man som håller på att hjälpa juniorer med jollesegling; where is the guest harbour, han förstår ingenting. Vid ett försök fastnar vi i bottendyn men kommer loss av egen kraft. Vi hittar till slut bränslemacken, jag går till hamnkontoret, vi tankar och får oss en plats angiven. Därpå följer storstädning av båten.

IMG_1106

Att vi nu kommit över Atlanten firas med cigarr och dryckjom. Därpå följer middag i marinans restaurang. Skepparen håller ett känsloladdat tal där besättningen prisas. Under tiden är våra smutsiga kläder i tvätten.

3.8.

En dag utan anteckningar, vi småpysslar kring båten och besöker utskänkningsställen.  Ville mönstrar av, jobb och barn kallar. Han har varit fixaren ombord, när något gått sönder (vilket det ofta gjort) har han genast haft en kreativ lösning om hur det skall åtgärdas. I början var han mitt vaktpar, vi dryftade allt kring himmel och jord under våra nattliga sejourer. Jag lärde känna honom som en snäll människa som alltid är färdig att hjälpa om det behövs. Dessutom stod han sedan Teemu mönstrade av, och även huvudsakligen innan dess, för matlagningen ombord. Han åstadkom delikata rätter av vår ändå rätt så begränsade ingrediensförråd. Och han kom gärna med förslag kring vilken dryck maten skulle sköljas ned med.

IMG_0924

 

Hädanefter skulle det bli jag som stod för matlagningen ombord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: