Natten blir molnig. Ingen vind dock. Men när Ville väcker mig till morgonturen hissar han samtidigt seglen och vi rör på oss! Under hela mitt pass blåser det bra och vi går stundom över 7 knop. När jag skall ge över åt Jussi dör vinden ut. Vi halar seglen och startar motorn. Sen pituinen se!

Någon timme senare gör vi ett försök med bara spinnakern. Gradvis stiger farten. När vinden ökar hissar vi också storseglet och då får äntligen skorven att röra på sig!

Ett dylikt liv är ganska bekymmersfritt. Två timmar arbete och fyra timmar fritid o.s.v. Inga lockelser som att surfa på nätet eller att bege sig någon annanstans. Vi är bundna vid tid och plats. Etapphamnarna kan vålla problem med sina frestelser, men dem kan man segla ifrån. Vi har nog massor med öl och vin ombord samt en flaska rom, men hittills har konsumtionen hållits inom rimliga gränser. Vad som hände i Horta är däremot något diffust.

En nätkass med två meloner och ett fat med tomater hänger i rufftaket och är i vägen varje gång man skall byta koj från styrbord till babord eller tvärtom efter vaktturerna.

IMG_0913

Dessutom hänger en massa kläder på tork överallt men p.g.a. det fuktiga och salta klimatet torkar ingenting. Det finns förstås ingen värmekälla ombord.

28.7.

Mot kvällen ökade vinden och när jag kommer upp klockan 01.00 gör vi 7-8 knop i totalt mörker. Jag reflekterar över att om vi kör mot något har vi ingen chans att väja. Vi har sett alla slags bojar och annat bråte flyta omkring. En val skulle säkert inte bli glad om vi rammade den när den tar en tupplur..

Vi har lekt en lek där det gäller att hitta namn på musikgrupper eller solister på en given bokstav. Jag fortsätter för mig själv på natten med att tänka på orter och bilar som börjar på A, B, C, o.s.v. Tiden går fort då det samtidigt gäller att koncentrera sig på styrandet. Mycket sömn blir det inte under natten p.g.a. hackandet och rullandet.

Jag märker att jag har gjort anteckningar främst kring vad som hänt under nätterna. Dagarna är sig alla ganska lika och skiljer sig inte från nätterna annat än att vi ibland är flera i sittbrunnen och det är ljusare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: