Några gånger på väg har skepparen drabbats av ängslighet och dragit sig tillbaka till stugan. Nu fattas beslut att segla trots allt. Väderleksrapporterna på nätet ger inga överensstämmande besked så radiorapporterna inväntas.  6-10 m/s SW idag och 8-12 i morgon, senare NW 15 m/s. Målet är ursprungligen Ryssklobben vid Porsö, men den sydvästliga vinden får oss på andra tankar, senast efter passerandet av Svinö udde. Det blir kryss i den ökande sydvästliga vinden. Vi startade med ett rev inne för säkerhets skull och det visade sig klokt. Den ängslighet som fanns i början förbyts snart mot kämparglöd både hos skeppare och flytetyg.

IMG_0638

I höjd med Mullbänken (favoritnamn) röns ett skvalpande inombords. Det visar sig att säsongens första hårda kryss föranleder ett kraftigt läckage. De skrovpartier som legat ovanför vattenytan har torkat och suger nu in vatten för allt vad tygen håller. Skepparen startar motorn för att förse länspumpen med ström.

IMG_0644

Vi går norr om Flatgrund och kan fälla av efter Stora Träskö. Gamla beprövade Stora Halsö får bli dagens mål. Genuan rullas in och storseglet tas ned i lä bakom den lilla holmen utanför hamnen. Klubbkamraten Elette kommer in före men når inte bryggan p.g.a. djupgående. Freja lägger till och skepparen kan hjälpa Elette att hitta en bra plats. Motorn får puttra vidare för att ge ström åt länspumpen. Det visar sig att genomföringarna mellan skotten grötat igen så vattnet från förskeppet inte når pumpen. Skepparen kratsar upp hålen och så småningom töms Freja på överflödigt vatten.

IMG_0646

Pumpen går för högtryck.

IMG_0647

Ombord är allt vått, skepparens sängkläder och extra skor får torka på däck. När allt är upprett blir det en hamnsup, en öl och en påse nötter. Därpå företar sig skepparen en promenad runt öns västra udde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Södra stranden.

Som vanligt ser det ganska lugnt ut från land.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Skvalp mot klippor.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Försök görs att fånga havets vrede på bild, men det ser ganska lugnt ut..

Promenaden med skutt på klipporna gör gott (men delvis också ont i knäna)  Skepparen är nöjd att han övervunnit sina dubier och begett sig ut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Snart skymtar Frejas blå bomkapell; promenaden är fullföljd.

Seglatsen innebär ett program för den rastlöse pensionären. Ett stilla framåtskridande under stundom utmanande strapatser. Efteråt kan han med gott samvete ta sig en öl och/eller ett glas vin och lägga sig till vila. I morgon gäller det att ta sig tillbaka.

Men detta är ingenting mot stormar på Atlanten..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: