En tur till sommarstället medan Freja väntar i Jakobstad. Det är trevligt att träffa släkten och i synnerhet barnbarnet, men också skönt att köra hem till natten. Vedklyvning och paddling ingick i programmet.

De första körövningarna efter Corona hålls utomhus och streamas. Den första åhörde jag ombord på Freja, men vid de två påföljande är jag närvarande på Logens gård. Under den tredje övningen börjar det redan påminna om musik..

Tuomas meddelar att han fått ihop en besättning för att ta Freja till Vasa.

Foto: Tuomas R

De startar på söndag eftermiddag och seglar till Mässkär. Tuomas skriver:

”Perillä. Naarmuitta. Fantastista kryssiä, 7 m/s SW. Freja näytti parhaat puolensa. Tultiin ilman karttaplotteria, joten nopeuksista en tiedä, mutta lujaa meni. Lokikirja merkinnät tehty. Koneella yht. 30 min. Akut yhä täynnä.”

På måndag kommer de till Mickelsörarna:

Foto: Tuomas R

”Pläkä hommia. Klo. 10 Kallanilla tuuli 8 m/s ja säätiedot ennusti kovinta tuulta klo 12. Noh… Lähdettiin 11.20 ja saatiin purjehtia muutama tunti ennen pläkää. Mikkelinsaarille päästiin ilman kommelluksia. Mutta mikä pettymys, ettei saunaan pääse! Liekö Korona vai kuoleeko täällä kaikki palvelut?”

Jag svarar att jag har samma erfarenhet från de två gånger jag besökt stället. Allting låst, ingen på plats.

Skojigt att följa med sin egen båt likt de bloggar och vloggar jag annars följer. Man är liksom med, fast man sitter hemma i länsstolen.

Då jag på tisdag kväll inte hört något från Tomas skickar jag en fråga om de ännu är ute och seglar. Svaret:

”Rantaudittiin jo 15:40 ja kaikki hyvin. Viime yö vain oli tuskaisa kun paattiin tuli aivan helvetisti hyttysiä. Kukaan ei nukkunut juurikaan. Nyt tuttavien mökillä yötä.

Myggproblem alltså..

Foto: Tuomas R

”Oli hurja rantautuminen WSF:lle 13 m/s tuulessa, mutta hyvin meni. Piti jarruttaa koneella aivan täysillä.”

”Pelkällä genualla 5-6 solmua pääosin. Tuuli yltyi juuri siinä rantautuessa”

Freja är alltså framme i Vasa och de har haft hårda vindar.

”Huomenna käyn vielä veneellä ja 14:30 bussilla Kokkolaan. Oli kyllä upea purjehdus alusta loppuun. Maksoin venepaikan ilman palveluja maanantaille asti. Akut yhä täynnä. Sähköt olivat koko reissun aivan normaalit”

Tuomas är nöjd med seglatsen och har betalt för bryggplats i Vasa tills vi kommer. Ackumulatorerna är ännu fulla och de har inte haft problem med eltillförseln.

Jag svarar att han gärna får segla med Freja också i framtiden trots att avståndet blir längre. Det gör han, kanske ännu i sommar.

Höga Kusten. Detta sägenomflutna land som jag ännu inte nått. I år skulle det äntligen bli av, men så kom Corona. Och svenskarnas strategi. Jag kan segla till Norge, Danmark, Island och Balticum. Men inte till Sverige. Tuomas ringer och frågar vilka sjökort som är hans. Jag minns inte. Man borde förse dem med sitt namn. Jag bad honom ändå lämna de som omfattar Höga Kusten. Om ifall att.

Kommodoren för Segelsällskapet i Jakobstad svarade på mitt mejl. Så vitt han vet är ingen båt från SSJ på väg till Sverige denna sommar. Knappast Freja heller..

A short summary in English: Tuomas sails Freja from Jakobstad to Vasa while I´m waiting in Grankulla. A friend will join me after midsummer as our goal is to sail her from Vasa back to the Gulf of Finland and Sjundeå. I injured my leg in march and had to use crutches for six weeks. My knee is not yet fully rehabilitated, therefore I prefer not to sail alone, at least not all the way.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: