Undrar jag hur Freja mår.

fullsizeoutput_b52

Lämnad i Ekenäs gästhamn där den hårda nordanvinden legat på hela dagen. Tanken är att vara på väg. (Se senaste inlägg) Nu sitter jag alltså i stadslägenheten och inbillar mig att jag är på seglats i och med att Freja har kommit en bit på vägen.

IMG_2019

Också att alla sommarens kattdop kunde nås med allmänna fortskaffningsmedel från etapphamnar. Båten får stanna medan skepparen åker. För att fira midsommar med familjen, vara närvarande vid dop, bemärkelsedagar, bröllop, begravningar o.dyl. Kan sedan ta första bästa transport tillbaka till Freja och fortsätta den avbrutna resan.

11745766_1149913221702363_5579754655945922392_n

Nackdelen är då hamnavgifter som måste erläggas under väntetiden. Man kan kan då ibland underhandla sig till en lägre avgift under den tid man är borta och inte är i behov av de faciliteter som gästhamnen erbjuder. Detta är lättare under lågsäsong, före midsommar och från och med medlet av augusti. Men under högsäsong upptar man ju dyrbar plats och kan inte räkna med lika fördelaktiga villkor.

IMG_0709

Då skulle det vara bra med ett nät av bekanta med sommarstuga och brygga utspridda på lämpligt avstånd längs kusten. Men de har en tendens att skocka sig på ett område ca 25 sjömil öster och väster om huvudstaden. Den vägen kommer man inte långt…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om man hade någon som var intresserad av att segla med Freja under den tid ägaren är förhindrad kunde seglatsen ytterligare förlängas. Låt säga att denna någon skulle komma med bil till låt oss säga Hangö för att segla vidare. Skepparen kunde ta bilen, utföra de nödvändiga göromålen och sedan köra dit båten kommit, t.ex. Kasnäs, Åbo, Nådendal eller varför inte Mariehamn. För att åter byta besättning och fortsätta. Detta förutsätter ju att den andra besättningen, som existerar endast på ett teoretiskt plan, skulle vara ledig då jag är upptagen.

IMG_0464

Gastbörsar finns men folk är så bekväma nuförtiden. Det skall vara ugn, frys och diskmaskin ombord, två toaletter med rinnande vatten och septiktank, duschmöjligheter o.s.v. Ingen vill segla en gammal träpråm utan bekvämligheter.

WP_20150604_001

Vinden har lättat. Det är fortfarande kallt. Kanske Freja finns kvar när jag kommer efter henne. Det gäller då att fatta beslutet om jag skall segla vidare eller hem. Nu är vi ännu på väg..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: