Ännu senare – sömnproblem

Rulla ner till innehåll

Av någon orsak sover pensionären inte. Medeltalet har under de senaste veckorna legat kring 3 timmar per natt. Antingen somnar han inte alls eller så somnar han och vaknar efter ett par timmar utan att få sömn på nytt. Många knep har tillämpats:

 • Sömnmedel. Mirtazapin har han använt i tiotals år, 1/3 eller 1/2 tablett underlättar insomnandet, men hindrar inte att han vaknar för tidigt.
 • Melatonin har inte fungerat
 • Doxepin har inte fungerat
 • Opamox tar han till i nödfall (som blir allt oftare). 1/2 tablett ger en något så när tillfredsställande sömn efter flera vaknätter.
 • HUS:s sömnterapi på nätet. Här gäller det att föra sömndagbok och tillämpa vissa regler. 1. Gå inte för tidigt i säng. Men vad gör man då man är så trött att man inte hålls att stå efter kl. 22 och det inte kommer något på TV?
 • 2. Milt motstånd mot insomning. Försök inte somna, då somnar man lättare.
 • 3. Några avslappningsinspelningar finns med. Men som vanligt när det gäller finska sidor som har översatts till svenska har man bara tagit avslappningsövningarna från Sverige. Man tröttnar på den rikssvenska rösten efter några tiotals genomlyssningar. På Spotify har han hittat många meditationsinspelningar, mest på engelska. ”Nothing much happens” är en av favoriterna. En kvinnlig röst läser upp en tråkig berättelse med monoton röst. Två gånger, den andra gången något långsammare. En svensk CD-skiva som heter ”Inre lugn och god sömn” har under årens lopp blivit nästan slutspelad.
 • 4. Om man inte genast somnar skall man stiga upp och göra något annat och sedan försöka på nytt. Det har han ibland testat, men man kan inte göra mycket annat än att stilla läsa för att inte väcka dem som har fått sömnens gåva. Dessutom ger han upp efter att tre gånger ha stigit upp utan att få sömn igen.
 • 5. Begränsa tiden i sängen. Sängen är bara till för att sova eller älska i, inte för att ligga och vrida på sig i ångest. Men om man vaknar kl. 02.15 är det svårt att hitta på någon alternativ sysselsättning.
 • 6. Gå i bastu eller ta en varm dusch före läggdags. Det har han gjort sporadiskt med varierande framgång.
 • 7. Motionerat har han gjort varje dag, promenerat, sprungit, cyklat, simmat, gått på gym, rott, paddlat och skidat. Men det verkar inte påverka sömnen.
 • 8. Undvik dataskärmar före läggdags. Det har kanske varit den svåraste regeln att följa. Det kommer hela tiden textmeddelanden och utmaningar på Wordfeud som är svåra att inte besvara.

Sömnlöshet är som en drog. Man börjar hallucinera. En dag var han inne på någon suspekt nätsida som han strax stängde av, men musiken fortsatte att spela i hörlurarna fast han tömde historiken. Först då han stängde av datorn blev det tyst. Minsta lilla krämpa växer till dödlig proportion under morgonnattens mörka timmar. Han har skrivit på Maisa på morgonnatten till den överbelastade sjukvårdspersonalens fasa och leda. Det roar honom att skriva på en något krystad svenska och kan då få till svar: ”Hei, välitän viestinne hoitavalle lääkärillenne.” Därefter är det tyst.

Det har nu gått tre månader sedan prostataoperationen och han oroar sig för vad det blodprov han tog för några dagar sedan skall visa. Urinprovet ger snabb respons, men med ett rött utropstecken. Att få beskedet att någonting är fel utan medföljande redovisning är jobbigt. Det finns bakterier i urinen, vad betyder det? Någon infektion kanske. Ännu en genomvakad natt. Sedan kommer ett nytt undersökningsresultat som visar att odlingen inte visar på bakterier.

En tid har han drabbats av yrsel när han stiger upp från sängen och svindel när han lägger sig. Eller tvärtom. Dessutom ett pipande ljud i örat, ständigt. Tinnitus. Han går till Kimmo som tömmer öronen på vax och ger råd för botande av sömnlöshet och tinnitus. T.ex. att ställa in radion mellan kanaler och låta bruset vagga till sömns.

Han minns inte när han senast kunde koppla av. Rädslan för att gå miste om någonting finns ständigt där. Många gånger har han nästan somnat men vaknat till ett knäpp eller pip. Vad var det? Ständigt på alerten, vågar inte släppa taget.

Han har bokat biljett till Tuomas konsert i kåtan utanför Haltia, men vågar inte köra dit pga trötthet. Också i trafiken kan man uppleva sådant som inte finns om man inte har sovit. Eller inte ge akt på medtrafikanter. Han skriver till Gabriela som skall spela med Tuomas att han tyvärr inte kan komma pga att han inte mår bra, men att han gärna understöder dem med det redan erlagda biljettpriset. Strax innan konserten skall börja ringer Tuomas och frågar om de kan börja då han inte sett pensionären i publiken. Han har tydligen inte nåtts av meddelandet. Men verkligt hyggligt av honom att ringa. Pensionären ångrar att han inte åkt ändå, det ligger ju ändå ganska nära och det är inte ofta Tuomas spelar i huvudstadsregionen.

”Hans” prostatacancersköterska ringer från urinologiska kliniken och meddelar att alla värden är ok. PSA på noll. Han har alltså oroat sig i onödan. Få se om det påverkar sömnen.

Det här med att få vård på svenska i Finland är nog numera bara hur det råkar sig.

Julkonserten närmar sig. 3.12. i Esbo domkyrka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: