Vi har januari enligt kalendern, men ingen tillstymmelse till vad vi tidigare förknippat med vinter kan skönjas. För en ivrig skidåkare är läget beklagligt. Det känns inte motiverat att skida med hundratals andra på en några hundra meter lång smal konstgjord snöremsa i Oittans eller Svedängen. Hellre låter jag då bli och företar långa stavpromenader i stället. Eller åker norrut där det finns riktig snö.

Efter att ha vikarierat sgs hela hösten på eftis erbjuds jag nu fast anställning. Jag lär enligt firmans ledning, som jag aldrig träffat, vara den bästa för uppdraget. Jag meddelar att jag kommer att hålla mycket ledigt pga skidresor och iståndsättande av båt, men det oaktat vill de ha mig. Smickrande att bli erbjuden fast tjänst vid 68 års ålder.

Det hus vi bebor skall genomgå stambyte. Vi blir tvungna att flytta till min mamma, 95. Jag får åter ockupera mitt pojkrum efter snart 50 år. Vårt bohag skall flyttas eller noggrant packas in för tre månader.

Jag läser försiktigt genom gamla dagböcker. Tunga och pinsamma episoder dyker upp på nytt. Handlingar som inte borde ha blivit genomförda och val som ledde fel. Jag har aldrig förstått människor som säger att de inte ångrar en minut av sitt liv. Jag ångrar mycket och med facit på hand hade jag handlat annorlunda.

När livet var som svårast skrev jag mycket och ritade bilder i dagboken. Mycket bibelillustrationer, jag bemödade mig då att läsa igenom verket.

Mycket av det som blivit ogjort grundar sig på bristande självtillit. Under tider med flyt fungerar allt och ingenting är omöjligt. När man är nere blir allt fel, man känner på sig att det inte lönar sig att försöka. Kanske bäst att då låta bli, att i stället registrera och anteckna sina reaktioner utan att visa det åt andra.

Nu blir det i varje fall att ta tåget till Lappland efter nästan en veckas hårt arbete. Det skall bli fint att se riktig snö igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: